Geschiedenis

Zoals zovele padvindersgroepen, zijn The Buffalo’s na de Tweede Wereldoorlog in 1945 (Volgens het landelijke buro op 1-10-1945) opgericht door de heer C.J.G. Bos. De padvindersgroep werd vernoemd naar de Canadezen, die in amfibievoertuigen de Engelsen te hulp schoten bij de bevrijding van Zeeland.

De tank waarnaar de groep is vernoemd

De groep telde toen zes man. Het troephuis (padvinderswoord voor clubhuis) werd het pand aan het Gasthuisplein, waar thans het kantoor van Radio ZFM Zandvoort is gevestigd.

De kleine groep miste de padvinderservaring, maar dat was geen probleem, want achter punt vier van de verkennerswet staat vermeld: Een padvinder is een broeder voor alle andere padvinders. Die hulpvaardige broeders kwamen uit Heemstede en maakten deel uit van de Heemsteedse Trekkers, dankzij de assistentie van de broeders uit Heemstede werd men vertrouwd met het padvinderbestaan.

Nog voor de vijftiger jaren werd er verhuisd naar de zolder van Slagerij Heck (het tegenwoordige Fritures d’Anvers). Hierna is de groep verhuisd naar een schuur in de Duinstraat en daarna naar een keet in het Vijverpark. In 1950 werd de bebouwde kom verlaten en kwam de groep eindelijk op een plaats waar een padvinder zich het prettigst voelt: In de vrije natuur. In de duinen achter de Jac. P. Thijsseweg betrok men het nieuwe onderkomen.

Het circuit van Zandvoort

Helaas moesten we na 4 jaar alweer verhuizen ditmaal wegens uitbreiding van Nieuw Noord. Maar dankzij de medewerking van burgemeester Van Fenema (die de eerste steen gelegd heeft en waarvan de gedenksteen hieraan nog steeds in het troephuis hangt) kon men in de duinen van Zandvoort blijven. We kregen een groot veld in het binnenterrein van het circuit. We moesten hier alleen zelf een troephuis neerzetten (dit mocht alleen op voorwaarde dat men vanuit het troephuis de racebaan niet kon zien, dit in verband met eventuele zwartkijkers). Dit hebben we gedaan van afgebikte bakstenen van de belt. De benodigde waterleiding werd ook zelf aangelegd. Over een lengte van honderden meters werd een pijpleiding dwars door het duin aangelegd, afkomstig van de watervoorziening van het circuit. Eindelijk hadden The Buffalo’s hun vaste plek. Al was het een plek dicht bij het grondwater.

Het grondwater werd The Buffalo’s bijna fataal. Toen Zandvoort met overtollig water kwam te zitten en het duinterrein binnen het circuit gebruikte als tijdelijk waterreservoir kwamen we tot onze enkels in het water te staan. Een padvinder mag dan over nog zoveel improvisatietalent beschikken, tegen deze overmacht is zelfs een padvinder niet opgewassen. Een nieuw troephuis was de enige oplossing. Men had beslag weten te leggen op een keet van Rijkswaterstaat en in 1968 werd het nieuwe onderkomen , op een tiental meter (en op een terp) van het oude troephuis verwijderd, geopend.

Nu zaten we hoog en droog en na verloop van tijd kwam ook de oude behuizing weer droog te staan als gevolg van een verandering in de waterlozing. De kosten van het nieuwe troephuis werden gedeeltelijk gedekt door verhuur van beide gebouwen. Later werd het oude gebouw gebruikt door de stam en de Rowan’s en het nieuwe gebouw door de welpen en verkenners.

In 1974 ontmoetten we onze inmiddels officiële zustergroep de 1st Marske (Barn owls ) Scout group Marske by the sea. In 1984 kwam het oude gebouw geheel onder water te staan en werd het zwaar beschadigd door vandalen.

Met z'n allen in een renton

In het jaar 1985 in de nacht van zondag 24 op maandag 25 februari brandde het nieuwe troephuis geheel af. Deze gebeurtenis heeft de groep toen zwaar geraakt, want we waren in een klap alles maar dan ook alles kwijt, want alles wat de groep had aan materialen en herinneringen aan bepaalde scoutingactiviteiten lag in het troephuis. Gelukkig vonden we snel een noodonderkomen. Dit keer trokken we in “Het Stekkie”. Na enige tijd in het buurthuis te hebben vertoeft. zijn we zo rond oktober 1985 naar een noodkeet verhuisd. Deze houten noodkeet hebben we ergens op de kop getikt, al moesten we deze zelf afbreken, transporteren en opbouwen. Deze keet werd op een 10-tal meter van het afgebrande troephuis gezet. In deze noodkeet hebben The Buffalo’s 5 jaar gezeten in afwachting van de plannen met het circuit.

Het clubgebouw in 1997

Toen eindelijk de plannen bekend waren moesten we weer verhuizen, dit keer naar een plek net aan de binnenkant van de voormalige panoramabocht. Ook de duivenvereniging “Pleines” kwam hier te staan. Hier konden we in juni 1989 beginnen met de bouw van ons langverwachte, huidige, troephuis. Dit troephuis is op 8 april 1990 officieel geopend.

Al is het toen gebouwde troephuis niet meer het enige gebouw op het terrein we zitten er vandaag de dag nog steeds.

Twinned with …..?? 1st Marske Barn Owls ???

De 1st Marske Barn Owls is onze zustergroep, in het Engels ‘twinned with’, in Groot Brittannië.

Ochtendritueel tijdens de Jambo

In 1974 namen The Buffalo’s deel aan een internationaal kamp in Winyard Park, vlakbij het plaatsje Billingham in Noord-Engeland. Daar maakten wij voor het eerst kennis met de leden van de Barn Owls. Vier jaar later gingen wij weer terug om opnieuw deel te nemen aan het kamp in Billingham, ‘Friendship-Camp’ genaamd. Ook de Barn Owls waren aanwezig en de vriendschapsbanden werden aangehaald. Sinds die tijd is er regelmatig contact geweest tussen beide groepen, banden die steeds inniger werden. Het heeft zelfs geresulteerd in een huwelijk tussen leiding van beider groepen.

In 1995 werd tijdens de Haarlem Jamborette, waar ook leden van allebei de groepen aanwezig waren, besloten tot het symbolisch samenvoegen van de twee groepen. Dit heeft als resultaat dat regelmatig door de groepen de Noordzee wordt overgestoken om samen diverse kampen te bezoeken, of gewoon voor de gezelligheid.

Het plaatsje Marske by the Sea, gelegen aan de Noordzee net als Zandvoort, is een oud vissersplaatsje gelegen aan de voet van de North Yorkshire Moors, vlak onder Middlesbrough.